
-Rom Molemaker
-samenvatting
-hoofdpersoon
-eigen mening
rom molemaker
Rom Molemaker, geboren in Hardewijk op 31Oktober 1945 is een Nederlandse jeugdschrijver.
Na de kweekschool afgerond te hebben, stond Molemaker van 1968 tot en met 1996 voor de klas. Sinds 1998 is hij fulltime schrijver. Zijn eerste boek was Olaf de Polaf. In zijn boeken gebruikt hij vooral locaties die hij goed kent of waar hij ooit geweest is.
Voor Een gang met gele deuren kreeg hij in 2007 de Tip van de Jonge Jury onderscheiding.
SAMENVATTING
Wat doe je als je een half jaar in een jeugdgevangenis hebt gezeten en weer terug gaat naar huis? In ieder geval niet terug naar je oude vrienden, je zogenoemde ‘gang’, daar is de hoofdpersoon uit ‘Crisis’ zeker over.
Maikel is net vrijgelaten uit de gevangenis, waar hij zat voor zijn overval op een bruidszaak. Heel erg blij is hij echter niet, want er staat hem weer een verstikkend bestaan te wachten bij zijn alcoholistische moeder en zijn ‘cipier’ van een stiefvader, Gerard. ‘Het is waarschijnlijker dat Gerard hem alleen maar lastig vindt. Een blok aan zijn been, dat hij ook nog eens voortdurend in de gaten moet houden. Het zou best kunnen dat hij liever had gehad dat dat takkejong nog een tijd opgesloten zou blijven. Hoefde hij zelf nergens voor te zorgen.’ Toch probeert Maikel weer iets van zijn leven op te pakken, al blijkt dat best lastig als iedereen hem óf negeert óf aanstaart. ‘Ze hadden ook een bord om zijn nek kunnen hangen met VEROORDEELDE CRIMINEEL erop.’
Na een heftige confrontatie met Gerard, loopt Maikel weg van huis. Dan stuit hij plotseling op zijn oude gang, onder leiding van bendeleider Edward, die de zoveelste overval pleegt op een stelletje. Deze overval wordt overigens heel spannend en een beetje mysterieus beschreven in het eerste hoofdstuk van het boek. Je zit er meteen helemaal in en wilt meer weten.
Maikel besluit hulp te gaan zoeken bij een medewerkster van de jeugdreclassering, Elma Bras. Want wat moet hij doen met een thuissituatie met een stiefvader die zijn moeder slaat en de gang die naar hem op zoek is? Hij belandt in de crisisopvang, waar hij onder andere de schuchtere maar lieve Milou ontmoet, voor wie hij zelfs gevoelens krijgt.
Hoewel Maikel een behoorlijk fout verleden achter de rug heeft, krijg je toch sympathie voor hem en hoop je erg met hem mee dat het allemaal wel goed komt. Maikel maakt in het begin regelmatig een nogal onverschillige indruk, maar hij verandert echt gedurende het boek: hij trekt zich het lot van Milou erg aan en doet er alles aan om haar te laten praten over wat er met haar is gebeurd, zodat hij haar kan helpen.
hoofdpersonen
De hoofdpersoon in dit boek is Maikel, Maikel is een 16 jarige jongen die uit de jeugdgevangenis komt en klaar is met zijn criminele vrienden.
Hij wil graag weer zijn leven verbeteren, maar dat gaat moeilijk omdat zijn moeder een alcoholist is en omdat zijn stiefvader hem maar een irritant vervelend joch vind. In het boek krijg je vaak medelijden met Maikel omdat hij echt zijn best doet om zijn leven te verbeteren.
eigen mening
Crisis is een boek dat geschreven is in korte, bondige taal. Krachttermen te over, zoals ze ook op het schoolplein te horen zijn. Niet te veel, gewoon zoals je het hoort. Crisis is dan ook zeker geen populair boek, maar een boek over een jongen die een bijzonder lastige tijd doormaakt. Niet echt een rooskleurig verhaal, maar confronterend en soms wat heftig. Om het boek helder te houden wordt er niet al te diep ingegaan op bepaalde karakters: ze blijven op de oppervlakte, ze blijven steken in stereotypen. Het verhaal zelf raast echter gestaag voort: ieder hoofdstuk is weer spannend en onderhoudend, met een uitspraak uit het betreffende hoofdstuk als titel. Onderhoudend, spannend en met een wijze boodschap: blijf uit de buurt van bendes, laat je d’r niet mee in! En dat alles zonder echt belerend over te komen. Da’s al een hele prestatie! ( 3 punten)
Maak jouw eigen website met JouwWeb